Marathon Eindhoven

ONZE JTT-LEDEN SCHITTERDEN IN DE ZON IN DE NEDERLANDSE ‘LICHTSTAD’ EINDHOVEN

Nà 3 maanden voorbereiding met veel inzet, soms wat twijfels en de te verwachten pieken en dalen (ervaren marathonlopers herkennen dit dadelijk J) waren Sarah, An, Jeroen, Jelle en Michaël er klaar voor : DE MARATHON VAN EINDHOVEN op 14/10 !!!

De laatste ‘testmomenten’ van week 9 (Yasso op piste) en 10 (lange duurloop St-Truiden-Tienen) stelden mij als coach ook tevreden : zonder ongelukken in de laatste 2 weken en in de juiste loopomstandigheden zag het er zeer goed uit.

Onze debutanten Sarah/An en Jelle/Michaël hadden elk een ‘partner in crime’ en Jeroen als ervaren marathonner kende zelfs een (iets te vroege ?) piek met enkele ‘persoonlijke recordtijden’ dus daar moesten nog enkele aanpassingen gebeuren om de conditie zo veel mogelijk te behouden.

Hun dank gaat ook uit naar de talrijke JTT-leden die in de niveaugroepjes regelmatig meetrainden ter ondersteuning.

Bovendien trainden Kirsten (debuut) en Lieve (ervaren J) ook telkens mee ter voorbereiding van marathon Etten-Leur op 28/10 : daar mogen we ook nog veel van verwachten.

Onze groepsgeest en de term ‘JoggersTEAMTienen’ is ondertussen stilaan een begrip aan het worden in Tienen.

Dat werd bewezen op wedstrijden en extra trainingen in sommige weekends (Rotselaar, St-Truiden, …)

Voor de debutanten werd het alsmaar spannender tijdens de 12 weken voorbereiding :

*ga ik wel meer dan 20, 30, 35km kunnen volhouden ?

*vroeger zag ik zo af bij een halve en nu doe ik veel meer : oe kan da na ?

*help, ik moet leren om meer te drinken onderweg en zijn die gellekes moeilijk binnen te krijgen ?

*ga ik de marathon nog kunnen als ik de laatste week bijna niks moet lopen ?

Een laatste samenkomst met vergadering op dinsdag (met wat ultieme tips) nam de meeste twijfels weg en iedereen had er goede moed in (de een al wat meer dan de ander)

Zaterdags kwamen Jeroen+Karen, Sarah, Jelle (via de voetgangerstunnel en na wat shopping) en An+Pieter-Jan (iets later door de rode lichten op de ring) mij vervoegen in ‘Holiday In’ waar ik een dagje eerder verbleef en ook een dagje langer zou blijven met Bea.

Michaël was verhinderd en kwam pas zondagmorgen met Ina naar Eindhoven.

Eerst borstnummers afhalen, t-shirts passen, sfeer opsnuiven en ene drinken op de overvolle Markt : waren die voor ons daar ? J

Ik had de dag voordien al prospectie gedaan bij verschillende ‘Italianen’ en dus ging de groep calorieën opslaan bij ‘Nonna’, een uitstekend restaurant met verse producten en alles homemade.

Redelijk vroeg zakte iedereen dan af naar de geboekte hotels voor een hopelijk ‘verkwikkende’ nacht.

Op zondagmorgen was er een foto-shoot aan winkelcentrum Piazza nabij de start om 9u.30 en daar kwam Michaël ook aan, we waren voltallig.

Iedereen had blijkbaar redelijk geslapen (behalve Michaël die in Diest al vertrok om 7u.) en ontbeten.

Naar horen zeggen, had An die morgen ruim ontbeten en ik heb zelf vastgesteld dat een ‘klein hongerke’ nog werd bedwongen met allerlei lekkers voor de start J

Een toiletstop voor de dames en iedereen al dan niet met een bang hartje naar haar of zijn startvak : GO FOR IT en GOOD LUCK

Ondertussen nog heel wat oude bekenden uit Betekom en andere streken begroet (mijn Roba-verleden hé)

Ik wil terloops toch nog een speciale vermelding geven voor Luk Leyzen uit Lier (goud +70 BK marathon met ’s avonds op het podium een huwelijksaanzoek aan Berthje er bovenop) en Ine Middel (zilver +65 BK marathon), zonder de andere Roba-recreanten en –atleten te vergeten die ook prachtige prestaties leverden. Dat blijft deugd doen nà 12 jaar begeleiding.

Dat de Kenianen en Belgische favorieten vooraan zouden starten (en eindigen) was vooraf geweten.

Dat hun eindtijden iets minder snel zouden zijn door de verwachte warmte, kon ook vermoed worden (2.07)

Bea spotte onze (nog steeds lachende) JTT-ers een 500m nà de startlijn aan het PSV-stadion in compacte groepjes, zij waren dus zeker niet eenzaam J.

Het ‘avontuur’ was begonnen met tegen de middag (zo zou later blijken) niet zo ideale (lees ‘warme’) omstandigheden.

De ‘begeleiders/supporters’ zwermden uit naar alle kanten om zo veel mogelijk te ondersteunen na het opladen van de nodige ‘opvolging-app’ waarover ondergetekende helaas niet beschikte wegens oud en gewoon gsm-eke.

Zelf vatte ik met Bea post aan mijn hotel (+/- 20km) en nadien op de Markt (+/- 40km)

Ik probeer hieronder wat samen te vatten per JTT-marathonner :

JEROEN

Liep bij ons voorbij, net achter de 3.00-groep en zat fris met halfweg 1.29.55 of 4.26/km, dus met normaal verval in goede omstandigheden geschat op 3.03-3.05 (wow)

Hij hield die 13,5 à 14km/u. vol tot ver voorbij km 30 (geschatte eindtijd 3.08), waarna het tempo iets minderde (dus gewoon verval maar ook door de warmte het laatste uur)

Hij liep nog steeds (volgens de app van Karen) naar 3.08 op een kleine kilometer van de Markt (amaai) maar ‘de man met de hamer’ L kwam ondertussen op bezoek op een ‘muggenpis’ van onze plaats

Terwijl Jeroen bij ons passeerde was hij volledig ‘in the zone’ maar hij vocht dapper nog 2km verder zonder onverantwoorde risico’s te nemen à 10km/u. en eindigde in een zeer mooie 3.14.28 (amper 2’ boven zijn record en 13,02km/u. gem.)

Bea en Karen wandelden hem tegemoet naar de afgesproken taverne ‘Zoet en Zout’ waar Bea enig oplapwerk verrichte wegens bibberen, kou, last van hitte en diep gegaan.

Jeroen kwam er tamelijk snel bovenop (cola, natte doeken, …) en na zijn (als loper begrijpelijke) eerste ontgoocheling kwam het besef dat dit toch een prachtprestatie was in negatieve loopomstandigheden.

JELLE

Startte met in het achterhoofd een eindtijd van +/- 3.45-3.50 en passeerde bij ons zeer fris en ontspannen (halfweg 1.53).

Volgens de snelheidsgrafiek bouwde hij zijn tempo stelselmatig op tot km18 (als enige van JTT) waarna het stabiliseerde (prognose 3.49)

De warmte speelde even spelbreker en daar was het ‘hamerke’ weer van de partij tussen km35 en km40 (5km in 0.36)

Desondanks versnelde hij de laatste 2km naar 10km/u. (doortocht Markt en Stratumseind, weet je) wat na een dip zeer moeilijk is en kwam over de finish in een voor een debutant uitstekende 4.02.31 (10,44km/u. gem.)

Recuperatie verliep voorspoedig (zelf gezien) en de toekomst oogt rooskleurig voor een volgende (?) marathon. Een colaatje na de wedstrijd deed wonderen.

AN (deel 1 van de tweeling)

Tot net voor km 30 loopt haar verhaal gelijk met dat van Sarah.

Behalve dat ik vernam uit goede en betrouwbare bron dat de voorraad stukjes sinaasappel/banaan bijna uitgeput was nà haar doortocht(en) J

Zij liepen samen mee op kop bij de tempogroep 4.15 en wanneer ze bij mij langsliepen was alles kits en pasten ze de start-to-run-regel toe, nl. ‘blijven babbelen en je loopt niet te snel’ J

Halfweg 2.07, daarna versnellend en op km30 in +/- 3.01 : en weg was ze toen hé. Zij is de enige JTT-er die de 2de helft sneller liep dan de 1ste : uitzonderlijk !

Na een normaal verval tussen km32 en km40 en een stevige eindsprint volbracht ze haar 1ste marathon in een geweldige 4.13.49 (9,97km/u. gem.), veelbelovend !

Die Fanta achteraf met de mede-LIJDERS van JTT smaakte duidelijk.

SARAH (deel 2 van de tweeling)

Zie hierboven tot km30.

Op veilig gespeeld nadien en volgens de snelheidsgrafiek gelopen zoals de gemiddelde marathonloper (en dit als ‘debutant’ alstublieft !!!) met ook een stevig einde naar een prachtige 4.27.29 (9,46km/u.)

De stoel in ‘Zoet en Zuur’ was welkom, net als de cola en ondertussen hadden wij al een cinema-rij op het terras gemaakt met de JTT-ers J

Zowel Sarah als Jelle waren fier op elkaar en hun eigen prestatie (net als iedereen)

MICHAEL

Kwam in niet-ideale omstandigheden aan de start door een (noodgedwongen) dagreis en volgens ik achteraf vernam met een zeurende peeshinder tijdens de vorige weken (?)

Vol moed en vertrouwen gestart maar op km18 kwam de pijn terug, wat ik merkte bij de doortocht aan km20 (dus effe aanmoedigen en toeroepen om niet te forceren)

Halfweg doorgang in 1.57.54 wat normaal zou kunnen leiden naar eindtijd 3.58-4.03 maar dat was gerekend zonder de hinder en de warmte.

Spijtig, maar dat is eigen aan de marathon : je kan elk moment problemen krijgen ondanks een goede voorbereiding.

Hoedje af voor zijn doorzettingsvermogen en dat Michaël niet wilde weten van opgeven

Dergelijke hinder zou ook niet erger worden of een zwaardere kwetsuur veroorzaken, wist ik uit eigen ervaring in de marathon van Keulen (toen in 4.52 met talrijke stretch-momenten)

Na heel wat moeilijke km’s, zelfs zakkend naar gemiddeld 6km/u. (dus met wandelstukken) volgde nog een geweldige inspanning gedurende de laatste 2195m (à 10,6km/u. !)

Ik ving hem op in de lopersbox nà aankomst en dankzij de goede zorgen van Bea (cola, natte doeken, …) was het duizelig gevoel na de inspanning en de hitte ook snel vergeten en kon Ina hem opgelucht vervoegen.

Het is eigenlijk een mooie eindtijd van 4.55.11 die werd opgetekend na zulke moeilijkheden, je moet het maar doen !

Weer een officiële marathonloper erbij bij JTT J

Een verkwikkende douche kon genomen worden in mijn hotel en zowel Jeroen, Jelle als Sarah profiteerden hiervan.

An en Michaël moesten snel afreizen en verlieten ons na de dikverdiende gelukwensen.

’s Avonds heb ik dan het marathonweekend positief afgesloten met Jeroen en Karen na een ‘toevallige’ ontmoeting bij ‘de Siciliaan’

Dan maar een pizza i.p.v. een Argentijnse steak J

Nog een nachtje in Eindhoven voor mij en Bea, op maandagmorgen een koffieke op de verlaten Markt (woe es alleman ?) en dan na de middag naar Tienen

Bij thuiskomst in België vernam ik via Facebook dat ook Hilde Thomas de halve marathon in Eindhoven had volbracht in 2.29.19

Ook proficiat met die prestatie (blijkbaar een ingeving van de dag voordien)

Kort samengevat :

Een geslaagd marathonweekend, 4 ‘nieuwe’ marathonners erbij, 1 ervaren marathonner die zijn kwaliteiten dik bevestigde en wat kandidaat-debutanten voor 2019 mogelijk over de streep gehaald (nietwaar Jean-Marie, Ine, Mariam, …?)

Plezante en zeer gemotiveerde groep gedurende het weekend in een interessante stad.

Een uitermate voldane coach met 100% geslaagden en de bevestiging van de kwaliteiten en inzet van AL onze JTT-leden.

Deelnemen is inderdaad belangrijker dan winnen EN een marathon uitlopen is niet iedereen gegeven, maar jullie marathontijden mogen gezien worden

Op naar de volgende(n), Etten-Leur en …. J

Alain

DSC01821

Picture 2 of 24